Kronum Magyarország logó

Kérdések és válaszok
Kép- és fogalomtár
Szabályok röviden
Teljes szabálykönyv

Kérdések és válaszok

Ezen az oldalon igyekszünk megválaszolni a legalapvetőbb felmerülő kérdéseket azok számára, akik először találkoznak a sporttal.
A játékszabályok, illetve a teljes szabálykönyv is megtalálható a weblapon, ha azonban úgy érzed, hogy valamely kérdésedre nem találtad meg a választ, nyugodtan írj az info@-os, vagy akár a Gmail címünkre! A lista még bővülhet az általatok feltett kérdésekkel: ha egy hiánypótló kérdés érkezik emailben, akkor nagy eséllyel kikerülhet ide.
˅Mi az a Kronum?
A Kronum egy új sport, amit 2008-ban találtak fel az Egyesült Államokban, és a kedvelt labdajátékok sajátosságait ötvözi: többek közt a labdarúgásból, a kézilabdából, és a kosárlabdából ismerős elemek is feltűnnek benne. Kör alakú pályán játssza két darab tízfős csapat egymás ellen, mégpedig úgy, hogy mindig az egyik csapat támadja, a másik védi a négy speciális kaput.
˅Mi teszi mássá, újszerűvé a Kronumot?
Egyrészt az, hogy amíg a közkedvelt labdajátékaink eredete meglepő módon akár évszázadokra nyúlik vissza, addig a Kronum egy feltörekvő, néhány éve jelen levő sport. A feltalálója, Bill Gibson, azt az elvet vallja, hogy mivel a zenében is a már létező stílusok keveredése alakít ki újakat, mért ne lehetne ezt az elvet a sportba is átvinni? A sportemberek is fejlődnek, a szurkolói elvárások nőnek, az interneten kapcsolódik össze globálisan a világ: ennek fényében a Kronum az új korszak új sportja. Sokkal dinamikusabb, kiszámíthatatlanabb, és látványosabb, mint az alkotóelemei.
Gondolj csak bele: a mostani labdajátékok legnagyobb százaléka arra épül, hogy mindkét csapat/játékos rendelkezik egy térféllel vagy egy kapuval: foci, kézilabda, kosárlabda, tenisz, vízilabda, jéghoki, amerikai foci, folytassam?
A Kronum ezt a lineáris felfogást egy az egyben a kukába dobva egy 360°-ban áramló, akciódús játékmenetet eredményez. A kör alakú pálya, a négy kapu, a kézzel és lábbal egyaránt játszhatóság egy merőben újfajta sportélményt nyújt, miközben a játékosok képességeinek teljes skáláját kihasználja.
˅Hol játsszák, honnan indult, lehet-e itthon is?
Az Amerikai Egyesült Államokból indult el a kezdeményezés 2006-ban, mégpedig Pennsylvania államban. A legeslegelső meccset a Wikipédia szerint 2006-ban játszották Villanova városában, viszont a feltalálás éve hivatalosan 2008-ra van datálva, többek közt ekkorra lett kész az első igazi Kronum labda. Azóta ezt a sportot az Amerikai Egyesült Államok területén űzik, a hivatalos liga Philadelphiában található, és 2015 áprilisában már az ötödik szezonja indul. A Kronum League-ról bővebb információ a "K-League" menüpontban található.
A Kronum folyamatosan terjed, az USA környező államaiban rendszeresek a különböző középiskolai, egyetemi és felnőtt korosztályos rendezvények, több pálya is elkészült, illetve a kinti médiában is egyre többször jelent meg. Ahogy a játék egyre nagyobb ismertséget szerzett, a híre természetesen eljutott Európába is, és egyre többen, egyre hangosabban követelik. Franciaország jelenleg az egyetlen, ahol rendeztek már tornát, de többek közt Lengyelországban, Hollandiában és Olaszországban is dolgoznak a meghonosításon...na meg persze itthon, Magyarországon is ez a cél - bővebben a "Hol tartunk?" menüpontban.
˅Hogy kell játszani?
A honlapon külön menüpont foglalkozik a szabályokkal, de íme nagyon röviden:
A kör alakú pálya négy zónára van felosztva, a kaputól kifelé haladva egyre több pontot ér a szerzett gól. A kapun található egy úgynevezett korona, egy domború ív öt darab "gyűrűvel", ezeken a gyűrűkön keresztül szerzett gól dupla pontértékű. A 10 játékos háromféle pozícióra oszlik fel: a rangerek támadó, a crosserek irányító, a wedgebackek pedig a kaput védő szerepkörrel rendelkeznek.
3x20 perc a tiszta játékidő (tehát az óra megáll, amikor a labda játékon kívülre kerül), döntetlennél szétlövés van, a cserék a kézilabdához hasonlóan történnek, azaz visszajöhet a lecserélt játékos, és ennek megfelelően nincsen maximum csereszám sem.
˅Tehát akkor mely labdajátékokra is hasonlít a Kronum?
  • Labdarúgás, mert lehet gólt rúgni
  • Kézilabda, mert van egy terület, amin belül nem szabad kézzel a labdához érni, de egyébként lehet gólt dobni is, továbbá a cserék is hasonlóan történnek
  • Kosárlabda, mert van gyűrű, amin keresztül is lehet pontot szerezni (akár zsákolni), továbbá számít, hogy honnan szerzed a gólt, 3 mp-es szabály, stb.
  • A félpályás kosárlabdához (streetball, 3v3) hasonlóan van támadó és védekező csapat, illetve az ezek közti váltásnál egy bizonyos területre kell vinni a labdát
  • Vízilabda: a ráúszáshoz hasonlóan minden harmadot egy ráfutás (Prime Rush) nyit, csak itt két-két játékos ugrik fel a felpattintott labdáért.
  • Amerikai futball: a Kronum meccsek "keménysége" ugyan csak megközelíti ezt, de a kéz és láb használata itt is jelen van.
  • Kviddics: ehhez is hasonlítják néha, nyilván a kapu koronája és a kviddicskarikák hasonlósága miatt.

Válaszok akadékoskodóknak

˅Ez a sport olyan bonyolult!
Ha semmit nem ismernél a többi labdajátékból, azokat is bonyolultnak tartanád. Képzeld el, hogy abszolút semmit nem tudsz a teniszről, vagy mondjuk az amerikai fociról, és nekiállsz olvasni a szabályokat: biztos, hogy sok lenne elsőre. Egyébként meg az alapjait könnyű megérteni, a többibe meg ráér idővel beleszokni.
˅Akkor ez most a többi sportág ellen van?
Dehogyis! Az, hogy valaki Kronum játékos, miért zárná ki, hogy mellette más sportot is játszhasson? A Liga játékosai között is sok olyan van, aki mellette egyéb más sportokat is űz (pl. kosárlabda, amerikai foci, lacrosse...).
˅Túl alacsony vagyok hozzá!
Joe Ferrigno egy igazi veterán játékos, az első szezontól kezdve rendszeres résztvevő, a Throwbacks csapatkapitánya, és 5' 6", azaz alig 168 cm magas. Különben is, az alacsony súlypont kifejezetten előny is lehet!
˅Túl magas vagyok hozzá!
Te most viccelsz?

Kép- és fogalomtár

Under KRONstruction

...hamarosan...

Szabályok röviden

Alapinformációk

A Kronum labdajáték, két tízfős csapat játssza egymás ellen egy kör alakú pályán, amelyen 4 db kapu található. A mérkőzés három darab 20 perces periódusból áll, és az a csapat nyer, amelyik a 60 perc alatt több pontot szerez. A szerzett gólok pontértéke függ attól, hogy honnan szerezte az adott játékos, illetve a 4 speciális kapunak van egy "korona" része, amelyen 5 darab gyűrű található, ezeken át dupla pontértékű gólt lehet szerezni. A négy kapura támad mindig az éppen támadó csapat, a védekező csapat pedig próbálja megakadályozni a gólszerzést. Gól, illetve néhány szabálytalanság esetén a támadó csapatból védekező csapat lesz, és fordítva. A játékban a fizikai kontaktus engedélyezett, habár a túlzott erőszakosság szabálytalannak számít, és büntetőt eredményezhet.

A Kronum pálya

A játéktér három koncentrikus körből áll, a legkülső 50 yard (~45,5 m) átmérőjű, ezen helyezkedik el a négy kapu. A szerzett gólok pontértékei szerint 4 pályarészt különböztetünk meg: -Minden kapu előtt található egy félkör alakú terület, ez a Goal Zone. (sima gól 1 pont, gyűrűn át 2 pont) -Kijjebb haladva az ék alakú Wedge Zone következik, amely az egyetlen olyan része a pályának, ahol tilos kézzel beleérni a támadó játékosnak. (sima gól 2 pont, gyűrűn át 4 pont) -Ezt határolja a Flex Zone, ahonnan a legtöbb gól születik általában. (sima gól 2 pont, gyűrűn át 4 pont) -A középső kör területét, illetve minden kaputól számítva a pálya másik három negyedét, tehát a legtávolabbi területeket pedig összefoglaló néven Cross Zone-nak nevezik. (sima gól 4 pont, gyűrűn át 8 pont - ez a találatfajta a kronum) A legbelső, legkisebb kör a Prime Ring, ahova a labdát a játékvezető lepattintja minden harmad nyitásakor. A középső kör és a Wedge Zone metszéspontjának is van szerepe: innen kell elvégezni az adott kapura tartó büntetőrúgást vagy -dobást, illetve innen indul a 2-2 játékos a Prime Rush-nál. A játékot füves vagy műfüves talajú pályán játsszák, a beton pályák használata nem javasolt.

Felszerelés

A két legfontosabb kelléke a játéknak a labda és a négy kapu. Védőfelszerelést nem ír elő a játék szabálykönyve, de opcionálisan egyes játékosok viselhetnek például sípcsontvédőt. A labda a sport jellemzőit figyelembe véve kialakított, egyedi játékszer, kerülete 63,5 cm, súlya 290 g. Könnyen pattan, és úgy lett tervezve, hogy kézzel és lábbal is egyaránt jól kezelhető legyen. Rendelni egyelőre csak a Kronum.com webshopjából lehet, hiányában a hagyományos röplabda is megfelelő a játékhoz. A kapu a gólszerzési lehetőségek széles skáláját kínálja. A hagyományos, futballkapuszerű rész (a "kamra") 16'8" (~4,9 m) széles és 8' (~2,6 m) magas. Felette helyezkedik el egy domború ív, a "korona", amelyen 5, egyenként 50 cm átmérőjű, kör alakú nyílás található, ezek a gyűrűk.

Játékosposztok

Ranger: A támadók, akiknek támadáskor a gólszerzés, védekezéskor a blokkolás, labdaszerzés az elsődleges feladatuk. (4 db) Crosser: Az irányítók, akik gyakran a pálya közepéről látják el passzokkal a társaikat, és szervezik a játékot. (2 db) Wedgeback: Ők a focikapusokhoz hasonló pozíciót töltenek be, és védekezéskor a nekik kiosztott kaput védik, támadáskor viszont ugyanolyan szerepük van, mint a ranger-eknek. (4 db) A játék rendkívül gyorsan változó és dinamikus volta miatt minden játékosnak tudnia kell váltani a defenzív és az offenzív feladatai között.

Játékmenet

Minden periódus a Prime Rush-sal kezdődik, melynek során mindkét csapatból 2-2 játékos a 4 Wedge Zone csúcsára helyezkedik, a többiek pedig a középső kör vonalán állnak. A játékvezető a labdát a Prime Ring területén lepattintja, és ezután a kiválasztott 2-2 játékos megpróbálja megszerezni a levegőből a labdát. Ekkor még rajtuk kívül semelyik játékos nem léphet be a középső kör területére, viszont célszerű már ilyenkor a wedgeback-eket a saját kapujukhoz közel küldeni, a gyors gólok megakadályozása érdekében. Amelyik csapat játékosa megszerezte a labdát azáltal, hogy felugorva elkapta azt, vagy odaütötte egy csapattársának, az a csapat lesz a támadó csapat, és rögtön támadhatják is bármely kaput, a másik csapat pedig védekezésre kényszerül. Bármely játékos használhatja bármely testrészét a labda irányítására a pálya egész területén, kivéve a Wedge Zone-t, ahol a támadónak tilos a kezével és a karjával a labdába érnie. A védekező játékos használhatja a kezét, de kizárólag blokkolásra és a labda kijjebb ütésére zárt ököllel. A játékos pontos helyét mindig az határozza meg, hogy a lábai melyik zóna területén érintik a talajt. A labdát kézben tartva maximum két lépést tehet a játékos, viszont itt a kétszer indulás nem számít hibának, és bármikor szabad váltani a kézzel és lábbal való labdavezetés között, a fenti szabályok betartásával.

Teljes szabálykönyv

Under KRONstruction

A teljes hivatalos szabálykönyv még fordítás alatt, addig itt megtekinthetitek az angol nyelvű verziót a kinti honlapon.